Annerieke

Voor een ieder die weet waar mijn studio gevestigd is, weet dat dit voorheen ook het adres was van een kinderverblijf.

Annerieke haar moeder was ooit werkzaam als hoofdleidster van het oude kinderverblijf aan de Sonsbeeksingel 147 in Arnhem. En voor een ieder die weet waar mijn studio gevestigd is, weet dat dit ook het adres is van mijn studio. Je leest het goed, mijn studio zit in het oude kinderverblijf. Sommige elementen in het pand dateren nog uit die tijd, maar het meeste is inmiddels vernieuwd en vervangen.

Van kinderverblijf tot studio

Annerieke is altijd geïnteresseerd geweest in het verleden van haar, inmiddels overleden, moeder. De verhalen die haar moeder vertelde over haar tijd in het kinderverblijf, maakte haar zo nieuwsgierig dat ze een bezoek bracht aan het kinderverblijf en ook mijn studio, want dit kon wel eens de woonruimte van haar moeder zijn geweest. 

Herinneringen

Onze ontmoeting, mijn manier van werken en de foto’s die ze in mijn studio zag hangen zijn haar lang bijgebleven. Bijna een jaar later stuurde ze me een mail om een fotoshoot te boeken. Ze was heel duidelijk in wat ze wilde, de herinnering aan haar moeder vastleggen, in de vroegere woonruimte van haar moeder, samen met memorabilia die ooit van haar moeder zijn geweest. Ze wilde graag een stilleven en was geïnspireerd door wat creatieve beelden van mij, dat zou ze graag terug willen zien in haar foto’s. Het moesten herinneringen worden voor aan haar muur, waar ze elke dag naar kan kijken

Enthousiast

Enthousiast als ik was stuurde ik haar direct een mail terug, creatief zijn, dat zag ik wel zitten, al had ik nog nooit een echt stilleven gemaakt. Uitdaging genoeg en ik keek er enorm naar uit, dus nodigde ik haar eerst uit voor een officieel kennismakingsgesprek. Want onze eerste ontmoeting was maar kortstondig en zei nog niet zo heel veel over Annerieke zelf.

Het kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismakingsgesprek nam ze al direct een tas vol spullen mee die ze wilde gaan gebruiken tijdens de fotosessie. Ik had niet veel tijd nodig om geïnspireerd te raken en in mijn hoofd een beeld te vormen van hoe de portretten eruit moesten komen te zien. Voor het stilleven zouden we de oude bruidssluier van haar moeder gebruiken, wat oude brieven en boeken, een doosje wat haar moeder altijd gebruikte om dingetjes in te bewaren. Ik zou krentenwegge, roze rozen en wijn regelen. Al deze dingen zijn van groot belang voor Annerieke, ze herinneren haar aan de verhalen die haar moeder vertelde, aan het leven dat zij geleefd heeft en de momenten die ze samen doorgebracht hebben. Het was me duidelijk dat dit waardevolle portretten zouden gaan worden en ik dit niet mocht verpesten. 

Onherkenbaar

Annerieke liet mij meermaals weten dat zij liever niet herkenbaar geportretteerd wilde worden. Zoals veel vrouwen met haar, vertelde ze dat ze niet echt plakt op de foto. Daar mocht ik iets creatiefs voor bedenken! Zo gezegd zo gedaan, echter naarmate de fotosessie vorderde voelde ze zich steeds meer op haar gemak en durfde ze het aan om ook herkenbaar op de foto te gaan. Het zal je verbazen en het heeft mij tot tranen geroerd, maar uiteindelijk koos ze ook een portret waarop ze herkenbaar in beeld een boek zit te lezen.

Stilleven

Het stilleven was een ware uitdaging, aangezien ik dat nog niet eerder gedaan had. Ik stelde me een stilleven als van de oude meesters voor, dus ging ik, met dat beeld in gedachte, aan de slag. Het duurde even voor ik durfde te zeggen dat ik hèt shot had. De bloemen waren niet goed geschikt, de wijn stond te laag en dan weer te hoog, het licht was niet goed verdeeld, met het doosje was iets fout, de druiven te donker etc. Ik denk dat het stilleven ons het meeste tijd heeft gekost, maar we zijn beide erg blij met het uiteindelijke resultaat. Zo blij dat Annerieke het stilleven groot aan haar muur heeft hangen en ik in de studio een klein exemplaar heb staan.

De levering

De resultaten zijn heel anders dan normaal, maar zo leuk om te kunnen maken. Ik koos ervoor om de portretten bij haar thuis af te geven. Daar hebben we nog gezellig zitten napraten over de fotoshoot en mocht ik gelijk wat van haar eigen kunstwerken en schatten met mijn eigen ogen bekijken. Het was weer een hele bijzondere samenwerking die ik absoluut niet had willen missen.

Enorm bedankt dat je weer de tijd hebt genomen om mijn blog te lezen.

Lieve groet,

Katja

Terug naar overzicht
Realisatie: Pixel Creation