De beroepenavond

Voor het corona-virus in Nederland de normale gang van zaken overnam, ben ik samen met Katja naar een beroepen markt geweest op het Montessoricollege in Arnhem.

Wij gingen hier leerlingen, die een keuze moeten maken voor een vervolg opleiding, uitleggen wat wij doen. Voor mij is dit natuurlijk de beroepsopleidng fotografie en voor Katja haar werk als portretfotograaf. Je merkt heel erg dat er verschil zit tussen leerlingen, de een weet precies wat hij of zij wilt en de ander is nog heel erg zoekende. Dit is natuurlijk heel normaal als je op een vrij jonge leeftijd (15-17 jaar) een keuze moet maken.

Uit mijn eigen ervaring weet ik ook dat er leerlingen zijn die van verschillende opleidingen moeten proeven om uiteindelijk te weten wat ze willen. Andere leerlingen zitten gelijk op de goede plek. Met beide is uiteraard niks mis. Toen ik de keuze moest maken wist ik ook niet direct zeker of ik voor fotografie wilde gaan maar uiteindelijk heb ik naar mijn idee tot nu toe de goede keuze gemaakt.

Wat ik mee wil geven aan alle ouders, laat je kind oriĆ«nteren en leg er niet teveel druk op. Iedereen moet zich op zijn plek voelen. Ik vond het heel leuk om leerlingen uitleg te geven over wat ik doe en hoe mijn opleiding in elkaar zit.

Katja; afgaande op wat mijn oudste mij thuis vertelde, had ik weinig hoop op een succesvolle avond. Maar niets was minder waar! We hebben veel jongens en meiden mogen vertellen over ons vak. Hun ouders waren wat sceptisch, zij stelden vragen als, is er wel geld mee te verdienen, heb je veel opdrachten, kom je wel rond, hoe kom je aan je opdrachten, moet je een opleiding volgen etc. Misschien dat ik voordat ik fotograaf werd, dezelfde vragen zou hebben gesteld, nu niet meer. Nu wil ik alleen dat ze iets kunnen doen waar ze gelukkig van worden.

Ik hoop dat we met onze deelname aan de beroepenavond de keuze voor tenminste 1 van de leerlingen een beetje makkerlijker hebben kunnen maken. Voor ons was het in elk geval een leuke avond.

Lieve groet,
Britt & Katja

Terug naar overzicht
Realisatie: Pixel Creation