Dit ben ik ook!

Sommige dingen hang je niet aan de grote klok en het is ook best eng om jezelf zo bloot te geven, maar dit is ook wie ik ben.

Eetstoornissen en depressies! Misschien wist je het al, misschien ook niet, maar al vanaf mijn puberjaren vecht ik tegen diverse eetstoornissen en de daardoor ontstane depressies. Sinds een jaar of 3 lijk ik het gevecht echter te gaan winnen en het afgelopen jaar nog meer dan daarvoor.

Een overwinning die ik verdien

Daar werk ik dan ook keihard aan. Zoals ik zei, de afgelopen 3 jaar lijk ik het te gaan winnen van de eetstoornissen en depressies. En ik zeg winnen, omdat het daadwerkelijk zo voelt. Een overwinning die ik zo verdien. Na 28 jaar lang vooral in de duisternis te hebben gezeten is er eindelijk zoveel meer licht en rust in mijn hoofd. 

En ik zeg ook heel bewust méér licht en rust, omdat zo nu en dan de duisternis het weer even over neemt. Maar dankzij psychotherapie en intensieve groepssessies weet ik nu veel sneller hoe ik bij het licht moet komen en dus hangt die zware donkere wolk niet zo lang meer boven mijn hoofd als jaren geleden.

Luisteren

Ik heb geleerd om goed naar mijn lichaam en hoofd te luisteren. Grenzen te herkennen en ze ook te stellen. Emoties te voelen, ze te uiten en erover te praten. Luisteren naar wat ik wel en niet wil en daar dan ook voor te gaan. Het is oké als mensen daarbij teleurgesteld raken, ik kan immers niet iedereen tevreden stellen of te vriend houden. En misschien nog wel het belangrijkste, ik heb geleerd (nog steeds aan het leren) om sneller hulp te vragen. Ik kan en hoef het niet allemaal alleen op te lossen. En ik heb letterlijk afscheid genomen van pijnlijke niet helpende gewoontes. 

Gezonde relatie met voeding

Eindelijk kan ik zeggen dat ik, na 28 jaar, een gezondere relatie met voeding heb. Ik voel me niet meer schuldig als ik iets eet, er bestaat geen verboden voedsel meer, ik maak keuzes op basis van wat ik wil en niet meer op basis van calorieën. Ik weet weer wat gezonde porties zijn en luister naar mijn behoeftes. Mijn eetbuien zijn nagenoeg verdwenen en compenseren gebeurt ook niet meer. Etentjes met vrienden zijn opnieuw gezellig en niet langer eng. Ik kan weer genieten van voedsel, eten is lekker en er is rust in mijn hoofd.

Het helpt mij een dagboek bij te houden, waarin ik alles opschrijf en daarmee ook analyseer. Om te kunnen voelen en luisteren moet ik echt even pas op de plaats nemen en bewust stil gaan zitten, mijn ’triggers’ herkennen. Voorheen jakkerde ik door, totdat ik er echt helemaal doorheen zat. Dat kon weken en soms maanden duren. Nu is dat gelukkig terug gebracht naar een paar uur tot misschien een dag. 

Zo kon het niet langer

Het is gek om te zeggen, maar ik ben blij dat ik 3 jaar geleden mijn dieptepunt bereikt heb, omdat ik toen eindelijk de hulp ging vragen die ik zo hard nodig had. Het lukte niet langer alles alleen op te lossen en ik zag geen uitkomst meer. Ik wist dat ik niet langer zo door kon gaan. Sterker nog, ik wilde NIET langer zo door gaan. Ik wilde van mijn eetstoornissen en depressie af. Ik ben er dan ook vol voor gegaan! Alle obstakels en confrontaties ben ik aangegaan en geloof me er lagen heel veel (soms nog steeds) beren op de weg! Het lukte echt niet gelijk, ook niet bij de 2e of 3e keer, maar uiteindelijk lukte het wél. Eerlijk is eerlijk, zonder de steun en het geduld van het thuisfront en de zorgverleners, was het een stuk lastiger geweest. Daar ben ik iedereen erg dankbaar voor.

Nu is het zaak dat ik de lessen en handvaten toe blijf passen, ook als ik straks de wijde wereld in gestuurd word. Dat laatste is best eng, daar moet ik nog wat meer vertrouwen in krijgen. Vertrouwen in mezelf, dat ik het ook in mijn eentje kan en tijdig om hulp vraag als het toch niet lukt. De eetstoornissen lijken verdwenen, maar in mijn achterhoofd weet ik dat ze met 1 voet tussen de deur klaar staan om weer aan te vallen.

Ik probeer elke dag aan te gaan met de gedachte dat ‘alles wat ik nodig heb om succes te hebben, al in mijn bezit is.’

Professionele hulp

Herken jij iets in mijn verhaal en wil je eens praten met iemand of zoek je hulp. Schaam je niet, je bent niet alleen en er zijn professionals die je kunnen helpen. 

Neem contact op met je huisarts of bel met MIND Korrelatie 0900-1450 (€0,15 per minuut) voor anonieme professionele hulp. Je kunt ook met ze chatten via Whatsapp op 06-13863803. Op deze overheidspagina www.heyhetisoke.nl vind je informatie over depressie en waar je hulp kunt vragen. 

Wil je geholpen worden met je eetstoornis, neem ook dan contact op met je huisarts. Ik ben enorm geholpen door de instantie GGNet Amarum. Dat is echter niet de enige instantie, er zijn er veel meer waar je om hulp kunt vragen. 

Terug naar overzicht
Realisatie: Pixel Creation