De Boekenclub

In 2023, of was het 2022, trad ik toe tot de Cook en Book club. Toen ik gevraagd werd was ik niet gelijk enthousiast....

In eerste instantie dacht ik, dat is toch voor stoffige oude vrouwen. Dat dacht jij ook of niet? Toch zei ik ja en ontmoette ik een leuke groep van toen 3 – inmiddels zijn we met 5 – vrouwen. 

Om de 6 tot 8 weken komen we bij één van ons thuis samen om, onder het genot van een avondmaal en een wijntje (met of zonder alcohol), een boek te bespreken. 

Inmiddels hebben we 12 boeken gelezen en besproken. De één werd beter beoordeeld dan de ander, en dat is zeker niet altijd unaniem, we verschillen nog wel eens van mening.

Thema’s

Elk boek heeft zijn eigen thema, politieke agenda, culturele achtergrond, geschiedenisles enzovoort. En dat maakt de gesprekken aan tafel bijzonder en interessant. Het zijn gesprekken die ik normaal gesproken niet zo snel voer en dat vind ik toch wel erg leuk.

Er is 1 boek – De tolk van Kabul –  dat ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet uit heb. Het is wel besproken, maar ik kom er gewoon niet doorheen. Ik ben uiteraard wel van plan het er ooit weer bij te pakken en opnieuw te gaan lezen.

Don’t judge a book by it’s cover.

Ieder van ons kiest om de beurt een boek en degene die het boek kiest is bij de bespreking de gastvrouw en kok. Ook dat is trouwens leuk, want ik weet nooit – behalve wanneer ik zelf kook – wat er geserveerd word. Zo proeven we telkens wat nieuws. Het komt ook voor dat de avondmaal bij het boek past. Bij toeval of niet, ik vind het goed bedacht!

Als het mijn beurt is om een boek te kiezen, gaat dat op een hele speciale manier. De kaft! Ik weet het, beoordeel een boek niet om zijn kaft. En toch ga ik daar op af. Ik ben een softie als het gaat om mooie kaften. Niet zo gek misschien als fotograaf! 

Het eerste boek dat ik gekozen heb heeft de titel – Het meisje met de witte kimono. Ga maar naar een boekenwinkel of de bieb, je zult zien dat de kaft prachtig is en als je dan ook zover gaat om het te lezen, zul je ook zien dat het verhaal net zo mooi is!

De lijst tot nu toe

Nu kan ik hier elk boek wel apart gaan bespreken maar dat is niet de bedoeling en niet leuk. Je moet zelf beslissen wat je van het boek vind! Ik zal je wel vertellen welke boeken we tot nu toe gelezen hebben. 

 1. Het hooge nest
 2. Hoe deur was de suiker
 3. Waar de rivierkreeften zingen
 4. Het meisje in de witte kimono
 5. Violeta
 6. De tolk van Kabul
 7. Wat je van bloed weet
 8. Australië op blote voeten
 9. Beesten
 10. Veertig regels van liefde
 11. De moeders van Mahipar
 12. Het zoutpad

Op dit moment zijn we – Bitterzoete thee – aan het lezen. 

Ondertussen ben ik voor mijzelf het boek – Het schaarse licht – aan het lezen. Daarnaast ben ik ook nog bezig in Een klein leven. Het liefst lees ik in bed, maar dan is de tijd wel heel beperkt, dus lees ik ook op de bank. Wel met oordopjes in, anders kan ik me niet concentreren.

Vroegeeeeeeeer

Toen ik vroeger voor school een boek moest lezen, koos ik altijd het dunste boek uit. Lezen, daar had ik helemaal geen zin in! Nu lees ik boeken voor mijn lol, de kids snappen er niks van. 

Ik hoop dat ons leesclubje nog lang blijft bestaan, dat we nog vele inspirerende boeken mogen lezen en even zo mooie gesprekken mogen voeren. 

Heb jij nou nog een tip voor een goed boek, let me know! 

Leuk dat je mijn blog weer gelezen hebt, tot de volgende.

Liefs,

Katja

Terug naar overzicht
Realisatie: Pixel Creation