Ellen

Hi Katja, Alles goed? Hier weer veel te vertellen. Ik zie dat je nog steeds prachtige foto's maakt en ik wilde je vragen of je mij wilt inplannen eind april, na mijn 66ste verjaardag. Ik ga mezelf een fraaie serie cadeau geven. Ik heb wel ideeën, kunnen we daarover reflecteren van de week.

Dit was de 3e keer dat Ellen mij vroeg om haar te fotograferen. En natuurlijk zei ik ja! Zo bijzonder dat ik weer gevraagd werd! Na haar mail hebben we via een Zoom-gesprek alle ideeën en wensen besproken. Ook dit keer wilde Ellen er weer een visagiste bij, dus regelde ik Anna.

New era of me

Tussen de eerste fotoshoot en de huidige is natuurlijk van alles gebeurd, bovendien is ze een aantal jaren ouder geworden! Voor Ellen is dit het begin van een nieuw tijdperk en dus wilde ze ook een ander soort foto’s dan de voorgaande keren. 

De eerste fotosessie diende vooral voor zakelijke profielfoto’s, de tweede shoot was een moeder-dochter sessie. Nu mocht het wat pikanter en frivoler, met wat foto’s voor haar zakelijke profielen erbij.

De pikantere foto’s zijn uiteraard voor Ellen zelf, die ga ik je niet laten zien. Al kan het wel zijn dat zij ze zelf met je zal delen. Ze is met een nieuw project bezig, waar ze de foto’s bij gaat gebruiken. Ook over het project mag ik helaas niks zeggen, dat bevindt zich namelijk in een pril stadium.

Ouder worden.

Naarmate we ouder worden krijgen we meer lijntjes, rimpels, pigmentvlekken, veranderen de vormen van ons lichaam, word de huid slapper, zakt alles een beetje meer naar het zuiden … noem maar op. Veel vrouwen kijken ertegenop, sommige vrouwen doen er alles aan om (zichtbare) ouderdom te voorkomen of te vertragen en er zijn vrouwen die omarmen de veranderingen. 

Confronterend!

Ik, als fotograaf, vind het leuk om deze veranderingen vast te leggen. Ze vertellen het verhaal van de vrouw die ik fotografeer. Ellen vond het confronterend toen zij zichzelf terug zag. Net als ik, en ik denk vele met ons, lijken we er in ons hoofd toch anders (vooral jonger) uit te zien dan een foto of de spiegel ons laat zien.

Welk licht?

Het verschil in leeftijd, of nee misschien kan ik beter zeggen, het verschil in uiterlijke kenmerken vraagt om een andere benadering als het gaat om licht en schaduw. Dan heeft het er natuurlijk ook mee te maken hoe je de persoon in kwestie wil vastleggen. Daarom vind ik het zo belangrijk om met mijn client in gesprek te gaan, zo weet ik wat zij wil, hoe zij eruit ziet en wat haar verhaal is. 

Ook bij Ellen heb ik vooraf nagedacht over het licht en een plan gemaakt. Zij heeft op haar beurt nagedacht over de kleding die ze wilde aantrekken en wat ze uit wilde stralen. Zo kwam alles tot een aantal mooie portretten die ze privé en zakelijk kan gebruiken.

Bedankt dat je weer de tijd nam om mijn blog te lezen.

Lieve groetjes,

Katja

Terug naar overzicht
Realisatie: Pixel Creation