New York

Een vraag van mijn klant voor een stil leven met herinneringen aan haar moeder bracht mij naar Manhattan in New York. Ik neem je graag mee op deze reis, want wat was het een avontuur.

Vorig jaar kwam Annerieke naar me toe met het verzoek om een stil leven te maken van spullen die haar aan haar moeder herinnerde. Dat varieerde van een bruidssluier tot een snee krentewegge.  We zijn heel druk geweest met het positioneren van alle spullen en het licht, tot het helemaal perfect was. En dat was het uiteindelijk, het portret werd beloont met een 3e prijs bij de International Photography Awards.

De 3e prijs, brons

Mijn portretten kregen al eerder een eervolle vermelding, maar nog nooit won ik een prijs. Er werden 14.000 inzendingen van over de hele wereld door 80 juryleden beoordeeld. En in de categorie -fine art stil leven- ontving ik de 3e prijs. Ik werd uitgenodigd om de winnaars-fesitiviteiten in New York bij te wonen.

Onderweg naar New York

Die uitnodiging liet ik niet aan me voorbij gaan dus samen met mijn man vertrokken wij op 27 oktober naar de stad die nooit slaapt, New York. Het was tevens de eerste keer sinds we kinderen hebben dat we zo lang en zo ver, met z’n 2-en van huis waren. Dat vond ik misschien nog wel spannender, de kids alleen thuis laten. Eenmaal in het vliegtuig was dat gevoel al snel verdwenen, ze zijn immers oud genoeg (19 en 16) en kunnen dat prima alleen. Bovendien welke puber ziet het nu niet zitten om een week alleen thuis te zijn!?

Daar zijn we dan

Na 8 uur vliegen landen we op JFK Airport en vertrokken we per trein en metro naar de Big Apple. Toen we in Manhattan aankwamen was het donker en stapte we op Time Square uit de metro, gelijk een druk en indrukwekkende aanblik. En ik vond Amsterdam al druk! Toch was ik niet overdonderd, op tv en tegenwoordig ook de socials, ziet het er heel anders uit, veel imposanter!

Op naar het hotel

Met de koffer achter ons aan zijn we naar ons hotel gelopen. We zaten op de 30e van de 46 verdieping. Toen ik uit het raam keek viel het eigenlijk best mee, ja we zaten hoog, maar ik had (met mijn hoogtevrees) verwacht dat het veel hoger zou zijn. De lift gaat trouwens als een sneltrein omhoog en omlaag, met als gevolg dichtslaande oren net als bij het opstijgen en landen van een vliegtuig.

Over New York

De mensen in New York zijn erg afstandelijk. Ze zijn echter wel erg behulpzaam als ze in de gaten hebben dat je problemen hebt, dan zijn ze er als de kippen bij om hulp te bieden. En de dingen gaan daar toch net iets anders dan in Nederland. Bijvoorbeeld in een restaurant, daar komen ze je de dessertkaart (ongevraagd) al brengen wanneer jij nog met je hoofdgerecht bezig bent. En als dan het dessert komt, ontvang je direct de rekening erbij. In Nederland gaat het wat relaxter en krijg je ook de mogelijkheid om gezellig na te tafelen.

Halloween wordt daar net zo serieus genomen als Carnaval hier beneden de rivieren. Wat een feest maken ze ervan! Oeh, en had ik al verteld dat we ook van een drankje hebben genoten op een rooftop. High in the sky, met heaters en een deken, want zo hoog wordt het toch best koud.

Brooklyn en Manhattan

Wij zijn vooral in Manhattan gebleven, alleen op de de dag van vertrek zijn we naar Brooklyn gegaan. Het verschil tussen beide delen is zichtbaar. Daar waar in Manhattan wolkenkrabbers de wolken kietelen, heeft Brooklyn vooral ‘gewone’ gebouwen staan. Manhattan kent vele architecturen, van oud tot modern, maar schoon is het niet en het ruikt er ook niet fris.

Lady Liberty

Uiteraard zijn we met de veerboot ook nog langs Lady Liberty gevaren en hebben we in een gondel aan de kabelbaan boven de stad gehangen. Ze hebben ook een prachtige wandelroute gemaakt, de High Line. Het is een wandelbrug  begroeit met planten en bomen die tussen de wolkenkrabbers heen slingert. Wij zijn er in de avond overheen gelopen, dat is echt prachtig. Overal lichtje, op de wandelbrug, bij de mensen binnen, de skyline.

Friends

We hebben deze week ruim 90 kilometer gewandeld, van uptown tot downtown Manhattan. En elke keer dat we terug liepen naar ons hotel, zagen we  weer andere dingen, want elke keer hadden we weer een andere route. Uiteraard hebben we ook door Central Park gelopen en zijn we bij Friends langs geweest. Helaas overleed, in de week dat wij daar waren, Matthew Perry. Het was mooi om te zien hoe fans in een korte tijd een gedenkplek voor hem gemaakt hadden bij het Friends-gebouw.

We hebben veel gezien in New York, maar uiteindelijk kwamen we toch ook voor de festiviteiten rondom de International Photography Awards. We hebben niet alle festiviteiten bijgewoond, maar wel de leukste denk ik.

De expositie

Een curator had een selectie gemaakt uit alle winnende foto’s en daar een expositie van gemaakt. We waren uitgenodigd voor de opening van de expositie en tevens de viering van het 20 jarig bestaan van de IPA awards. We werden ontvangen met bubbels en een hapje en ondertussen waren de werken van de verschillende fotografen te bewonderen. Mijn werk was helaas niet uitgekozen, maar dat maakte het niet minder bijzonder. 

Lucie Awards Gala

Het volgende event waarvoor we uitgenodigd waren, was de Lucie Awards in Carnegie Hall.  Omdat de IPA en Lucie Awards samen zijn opgericht, werd ook bij dit event het 20 jarig bestaan gevoerd. De dresscode voor het event was black tie, voor ons voor het eerst. Net als alle andere gasten hadden we ons best gedaan en zagen we eruit om door een ringetje te halen. Ik vond de hele avond bijzonder maar vooral inspirerend. De speeches van de sprekers, de beelden van alle fotografen. Ze noemen het terecht de Oscars onder de fotografen!

Once in a lifetime

Heel bijzonder om deze festiviteiten mee te mogen maken, het was een once in a lifetime experience! Het gaf me zelfvertrouwen, inspiratie en energie om door te gaan met waar ik mee bezig ben. Als Annerieke mij niet gevraagd zou hebben voor dit stil leven, was ik voorlopig niet naar New York gegaan. Dank je wel Annerieke voor de opdracht en inspiratie.

Ondertussen is dit een beste lap tekst is geworden, en dan heb ik je nog niet eens alles verteld. Ik hoop toch dat je met plezier hebt gelezen.

Dank je wel dat je er weer was.

Liefs Katja

p.s. de foto’s die je ziet zijn met de mobiel gemaakt en niet altijd even scherp!

Terug naar overzicht
Realisatie: Pixel Creation