Tip To Own Who You Are – Positief denken

Dagelijks worden we omringd door beelden van ‘perfecte’ schoonheid.

Positieve bevestigingen kunnen je helpen om jezelf niet langer te vergelijken met anderen. Een prachtig portret van jezelf op een plek hangen waar je het elke dag ziet, zodat je eraan herinnerd word wat een topvrouw je bent, kan helpen. Daarnaast kun je jouw negatieve gedachten met 5 handige manieren omzetten in positieve gedachten.

 1. Schrijf je negatieve gedachten. 

Wanneer je gedachten als je ziet er niet uit, je bent het niet waard of je kunt echt niks, opschrijft, word je je bewust van de kritische stem in je hoofd.  

2. Zet tegenover elke negatieve gedachten een positieve gedachten. 

Het is echt een helse klus, ik weet het, maar probeer het toch maar eens. Maak van ‘je kunt echt niks’ eens ‘wat ik ook doe of dat nou goed of fout is, ik ben goed genoeg.’ Of probeer ‘je bent niks waard’ eens te vervangen met ‘ik ben kwetsbaar, soms bang en moedig, maar ik ben het waard om liefde te ontvangen.’ Zelf heb ik ook een complimenteboekje, daarin schrijf ik alle positieve dingen van de dag op, zodat ik mezelf laat zien dat er ook hele goede dingen gebeurde die dag.           

3. Plak positieve berichtjes op de spiegel of zet een positief bericht op het toegangsscherm van je telefoon.

Ja het is misschien gek, maar liefdevolle berichten aan jezelf en positieve affirmaties bij het opstaan geven je de hele dag een goed gevoel en helpen je, om gedurende de dag, je negatieve gedachten sneller en makkelijker los te laten. Zelf heb ik een tekst in het beginscherm van mijn telefoon staan, ik kijk zo vaak naar mijn telefoon dat ik die tekst niet kan missen. En ja, als er een moment op de dag is, dat het niet lekker loopt, dan zeg ik de tekst tegen mijzelf. Het lukt me daarna een stuk makkelijker om een eetbui af te wenden en niet in de negatieve spiraal terecht te komen.

4. Praat tegen jezelf zoals je ook tegen je kinderen zou praten.

 Tegen je zoon of dochter zeg je immers ook niet dat ze er als een varken uitzien of je bent echt waardeloos je kunt helemaal niks. Juist…. dus waarom zou je dat dan wel tegen jezelf zeggen. Wees lief tegen jezelf en streef niet naar perfectie. Er komen regelmatig situaties voor waarbij ik echt even stil sta en me voorstel wat ik zou zeggen als één van mijn kids in een soortgelijke situatie zou zitten. Meestal is dat troostend en helpend, terwijl ik voor mezelf vaak heel hard en straffend ben. Door anders te denken ben ik een stuk milder voor mijzelf.

5. Oefenen, oefenen, oefenen……

Ik weet uit ervaring dat het in het begin echt super raar voelt, zeker als je daarbij in de spiegel moet kijken! En ook ik dacht, wat een onzin, alsof dit gaat werken. Maar geloof me als ik je zeg dat het steeds makkelijker word en dat het ook echt helpt. En weet je, je hebt niet elke situatie in de hand, maar over je gedachten kun je wel de regie nemen en daarmee dus ook je gevoel.

In het begin zul je de oefeningen stilletjes en voor jezelf gaan proberen, je mag het ook altijd voor jezelf en in stilte doen, dat is helemaal prima. Ik hoop dat je het jezelf gunt om het op z’n minst een maandje te proberen en te ontdekken wat het met je doet. Wil je nou meer weten over positief denken en een gelukkiger leven! Dan verwijs ik je graag naar het boek ‘De moed van imperfectie’ van Brené Brown en het boek ‘Getting back to happy’ van Marc en Angel Chernoff.

Een positieve gedachte ~ hoe klein ook ~ kan je hele dag veranderen.

~ Vera Ramman ~

Liefs,
Katja

Terug naar overzicht
Realisatie: Pixel Creation